Afkoeling van de vastgoedmarkt: het moment om te kopen of investeren?

In juni vorig jaar schreef ik hoe de vastgoedmarkt een echte seller’s market was geworden, met pijlsnelle transacties en sterk stijgende prijzen. Ondertussen ziet de vastgoedmarkt er helemaal anders uit. Wat al vele malen voorspeld werd, is ondertussen realiteit: de vastgoedprijzen stabiliseren en de markt vertraagt. Maar wat betekent dat voor u, vandaag? Is dit het juiste moment om te kopen? En is een investering in vastgoed nog steeds een goed idee? Mijn antwoord op deze vragen is volmondig ‘ja’. Waarom? Dat leest u in deze blog.


Hoge inflatie en rente zorgen voor afkoeling van de vastgoedmarkt

Toen in 2019 de woonbonus werd afgeschaft en twee jaar later de piek van de coronagekte in de vastgoedsector achter de rug was, voorspelden velen een afkoeling van de markt. Die kwam er echter pas in de zomer van dit jaar. Dat stelden we vast aan de hand van een dip in het aantal hypothecaire kredieten dat werd afgesloten. De reden hoeft u niet ver te zoeken: de hoge inflatie en de rentevoeten die de afgelopen maanden opklommen tot gemiddeld 3% voor een krediet met een looptijd van 20 jaar.


Minder leencapaciteit en stabiliserende prijzen

Mensen hebben minder budget, gaan minder snel over tot een aankoop en onderhandelen vandaag weer meer.

Vanzelfsprekend heeft dit ook gevolgen voor de leencapaciteit van kandidaat-kopers. Zij hebben minder budget en gaan minder snel over tot een aankoop als voordien. Mensen kijken langer rond, twijfelen meer en dus blijven woningen ook langer op de markt. De verkocht in een week¬-borden zijn daardoor alweer even uit het straatbeeld verdwenen.

Dit wordt verder versterkt door de verplichte renovatie, waar mensen die een woning kopen met een EPC-label E of F vanaf januari volgend jaar voor staan. Ook dat brengt extra kosten met zich mee, die kandidaten incalculeren.

Ook de tijd van het bieden boven de vraagprijs en impulsaankopen lijkt dus voorbij. Kandidaten onderhandelen vandaag weer meer, wat resulteert in een stabilisering van de prijzen.


En wat met de renovatiekosten?

De meeste kopers zoeken instapklare woningen. De echte renovatiepanden zijn voor investeerders.

Naast de stijgende inflatie en rentevoeten is energie dus ook steeds vaker een bepalende factor in het zoek- en koopproces van kandidaten. De extra kosten die vanaf 1 januari 2023 gepaard gaan met een aankoop van EPC-label E of F zorgt er volgens sommige specialisten voor dat mensen meer bedachtzaam de markt betreden.

Hier moet ik echter een belangrijke bedenking bij maken. Het is immers niet zozeer de renovatieplicht, waarover ik eerder al schreef, die een impact heeft op de huidige dynamieken op de vastgoedmarkt. Jarenlange ervaring in de sector leert mij immers dat woningen met een hoge EPC-waarde voordien ook meestal op korte termijn gerenoveerd werden.

Bovendien zijn de meeste kandidaten al langer op zoek naar gerenoveerde of instapklare woningen. Dat was ook het geval toen de vastgoedmarkt een jaar geleden boomde.
De échte renovatiepanden worden doorgaans gekocht door professionals en investeerders. Zij worden uiteraard geconfronteerd met stijgende bouwkosten, wat een effect heeft op hun marges én uiteindelijk ook op de vastgoedprijzen.


Afkoeling van de vastgoedmarkt: kopen of investeren?

De rentes liggen nog steeds lager dan de waardestijgingen van vastgoed. Ook inflatie maakt een investering interessant. En de huurprijzen, die blijven stijgen, zeker voor energiezuinige panden.

Betekent dit dat u de aankoop van uw woning beter uitstelt? Of investeert u uw vermogen best in iets anders dan vastgoed?

Nee! Ondanks alles, blijft een eigen woning of een opbrengsteigendom een goede investering. 3% rente mag dan wel een flink stuk meer zijn dan wat we de afgelopen jaren gewoon waren, het is nog altijd lager dan de waardestijging van vastgoed , vandaag.

Tegenover de hoge inflatie, staat dat het kapitaal en de rente die u afbetaalt, vastgelegd is gedurende de looptijd van uw woonkrediet. Stijgt de inflatie, dan daalt de waarde van wat u maandelijks betaalt terwijl de waarde van uw woning wel stijgt. Deze dynamiek zorgt ervoor dat kopen de beste keuze blijft.

Want de huurprijzen, die blijven ook stijgen. Uw (toekomstige) opbrengsteigendom blijft dus een mooi rendement opleveren. Zeker wanneer uw woning of appartement energiezuinig is. Dan bent u zeker dat uw huurprijs de komende jaren geïndexeerd zal blijven en u er dus een mooie return on investment aan overhoudt.


Bent u op zoek naar een woning of opbrengstpand? Hebt u vragen over kopen of investeren in tijden van afkoeling op de vastgoedmarkt. Neem contact op of schrijf u in op de nieuwsbrief. Ik help u met plezier verder.