De bindende VLABEL-schatting: onmisbaar voor een correcte aangifte

Bent u vastgoedeigenaar en wilt u een planning opmaken van uw te betalen belastingen? Dan is een correcte en bindende vastgoedwaardering essentieel om fiscale verrassingen te vermijden. De VLABEL-schatting biedt zekerheid over de waarde van uw eigendom en beschermt u tegen overschatting, onderschatting en mogelijke juridische gevolgen en geschillen met de Vlaamse Belastingdienst. In deze blog vertel ik u waarom deze schatting belangrijk is, hoe het werkt, en waarom u best beroep doet op een erkend VLABEL-schatter.

Wat is een bindende VLABEL-schatting?

Een bindende VLABEL-schatting is een taxatie van onroerende goederen van een overleden persoon. De schatting wordt meestal uitgevoerd voor de correcte berekening van de erfbelasting bij de aangifte van nalatenschap. Het is dus een onmisbaar instrument in situaties waarin erfbelasting belangrijk is of bij het maken van een successieplanning.
Daarnaast is het een nuttig instrument wanneer u het vastgoed in uw vennootschap, of vastgoed voor schenking, correct wil laten waarderen en wanneer u een onafhankelijke schatting bij echtscheiding wenst. Ook wanneer u de waarde van uw woning wil kennen, zonder daarvoor te moeten rekenen op een verkoopkantoor kan u een VLABEL-schatting laten uitvoeren.


Waarom is een VLABEL-schatting belangrijk?


Een VLABEL-schatting is bindend en definitief en biedt u bescherming tegen hogere belastingen of boetes bij tekortschatting.


De schatting is niet verplicht; u mag steeds zelf de waarde van uw onroerende goed aan de fiscus doorgeven. Onthoud dat u als erfgenaam de verantwoordelijkheid draagt voor de aangegeven waarde van uw onroerend goed. Als expert weet ik dat de waardebepaling een complex proces kan zijn en dat de online tools die u daarvoor kunt inzetten, niet altijd even betrouwbaar zijn.
Toch is de correcte waardering van uw onroerend goed van groot belang om verrassingen bij successie of belastingheffing te voorkomen. Zonder betrouwbare en bindende schatting kan de Vlaamse Belastingdienst de waarde van uw eigendom anders inschatten.
Als u een expert inschakelt, voorkomt u het risico op over- of tekortschatting en dus op te veel aan belastingen of boetes, want een VLABEL-schatting is bindend en definitief.


De procedure van schatting

Als erkend VLABEL-schatter en expert kan u bij mij terecht voor deze bindende schatting en verdere informatie.
Laat u uw onroerend goed schatten door een erkend expert, dan is dat niet kosteloos. Rekent u daarvoor op mij, dan bent u wel zeker van een persoonlijke service en een correcte waardebepaling op basis van erkende methodes. Ik houd daarbij rekening met alle factoren: ligging, oppervlakte, staat van het pand, uitgevoerde verbeteringen en renovatiewerken, marktsituatie en meer. U ontvangt het resultaat van de schatting in de vorm van een gemotiveerd verslag.


De voordelen van een bindende VLABEL-schatting op een rijtje

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een bindende VLABEL-schatting. Ik zet de belangrijkste graag voor u op een rijtje:
1. Transparantie en zekerheid over de waarde van uw onroerend goed in het kader van successieplanning en erfbelasting.
2. Bindende waarde: de Vlaamse Belastingdienst kan de belastingdienst geen andere waarde opleggen dan die van de officiële schatting. Dit biedt rust en voorkomt onverwachte financiële lasten voor u of uw erfgenamen.
3. Onafhankelijke schatting: uw expert heeft geen enkele belangenverstrengeling en garandeert u dus een objectieve, correcte waarde.
4. Snelle afhandeling: u moet de aangifte van nalatenschap uiterlijk vier maanden na datum van het overlijden indienen.
5. Gedetailleerd verslag: u kan rekenen op een gemotiveerd verslag dat aan alle wettelijke normvereisten voldoet.


Successieplanning en investeren zonder zorgen

Of u nu werkt aan een successieplanning, actief investeert in vastgoed of een correcte berekening van de erfbelasting wenst, een bindende VLABEL-schatting biedt u de zekerheid en bescherming die u nodig heeft. Een bindende schatting geeft u de juiste waarde van uw eigendom, voorkomt fiscale verrassingen en bespaart u op de lange termijn geld en zorgen.

Bent u geïnteresseerd in een bindende schatting voor uw vastgoed? Als erkend VLABEL-schatter zorg ik ervoor dat uw investering goed beschermd is tegen fiscale onzekerheden en dat u klaar bent voor de toekomst. 

Wist u dat ik ook gerechtsdeskundige ben en u graag als privé expert en domeindeskundige help met buitengerechtelijke expertises. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie!