De toekomst is circulair: een gesprek met Joeri Beneens
Dat de bouw- en vastgoedsectoren een beweging hebben ingezet naar duurzaam en energiezuinig bouwen, ontwikkelen en wonen, is duidelijk. In eerdere artikels schreef ik reeds over hoe verschillende overheden streven naar een toekomstbestendig en koolstofneutraal gebouwenpatrimonium en welke regelgeving die ze daar de afgelopen jaren voor introduceerden. De renovatieverplichting en minimale energienorm zijn voor niemand nog onbekend. Maar hoe kijken innovatieve Vlaamse bouwondernemingen naar deze ontwikkelingen? Welke uitdagingen zien zij en welke oplossingen zetten ze in de markt? Ik vroeg het aan Joeri Beneens, CEO en derde generatie van het gelijknamige bouwbedrijf uit Olen, een pionier in duurzaam en circulair bouwen.
Europese taxonomie en rapportageverplichting veranderen alles
Onze wegen kruisten recent in Cannes, Zuid-Frankrijk. Joeri en ik waren samen aanwezig op een zeer geslaagde MIPIM-conferentie, het meest toonaangevende vastgoedevenement wereldwijd. Daar zagen we hoe talloze steden en landen hun meest ambitieuze, innovatieve en duurzame projecten tentoonstelden. In deze internationale setting sprak ik met Joeri over de belangrijkste ontwikkelingen en uitdagingen binnen de sector en vroeg ik hem hoe hij naar de toekomst kijkt. Het werd een uitermate boeiend gesprek dat ik u zeker niet wil onthouden.
Volgens Joeri brengen de nieuwe EU-taxonomie en duurzaamheidsrapportagewetgeving grote uitdagingen met zich mee voor de bouwsector in ons land.
“Je CSRD-rapportage bepaalt in welke mate je investeerders of financiering kan aantrekken en aan welke prijs.”
Hout, biomaterialen en circulair bouwen
“We kiezen resoluut voor hout, circulaire en biobased materialen en gebruiken die in onze modulaire, demonteerbare Benegrid-methode.”
Bovendien ontwikkelden we onze unieke Benegrid-methode. Dat is een modulaire manier van bouwen waarbij alle materialen herbruikbaar zijn en waarmee je een gebouw flexibel kan aanpassen aan veranderende noden. Daarvoor ontwierpen we een uniek digitaal gebouwenpaspoort dat alle gebruikte materialen in kaart brengt en zo meteen ook de nodige informatie geeft voor de verplichte rapportage.”
“Door onze werkwijze worden gebouwen opslagplaatsen van grondstoffen én van CO2.”
Wat brengt de toekomst?
Een koolstofneutrale bouwsector, dat is waar Beneens voluit voor gaat. Maar op welke manier volgt de rest van de sector? Kunnen bedrijven de strenge Europese regelgeving nog volgen? Zitten ondernemingen en overheden op gelijke snelheid? En op welk vlak kunnen in de toekomst de grootste stappen gezet worden?
Joeri Beneens: “Omdat het grootste deel van de CO2-uitstoot van de bouwsector te wijten is aan de productie van cement, kunnen we de grootste duurzaamheidswinsten behalen met nieuwe recepten voor circulair beton en de productie van CO2-neutraal cement.
Ten slotte zie ik dat de verduurzaming in de residentiële sector dreigt te vertragen door hoge rentes, stijgende kosten, strengere procedures bij de kredietinstellingen en een moeilijk vergunningsbeleid waardoor projecten soms vele jaren stilliggen. Ook daar moet verandering in komen willen we de vooropgestelde klimaatdoelstellingen behalen.”
Hebt u vragen over circulair bouwen? Of wilt u een duurzaam project ontwikkelen? Neem contact op, ik zet u graag op weg.