Na de staatsbon, de vastgoedinvestering: de volgende stap in uw belegginsparcours

Vorig jaar tekenden 234.310 Belgen in op de staatsbon met een looptermijn van 1 jaar. Al deze particulieren leenden gemiddeld 30.272 euro aan de overheid. Dat was goed voor een totale intekensom van 21,896 miljard euro en meteen ook de meest succesvolle staatsbon ooit in ons land. Deze maand komt dit kapitaal teug vrij. Investeerde u vorig jaar in de staatsbon, dan wilt u ongetwijfeld weten wat de volgende stap kan zijn in uw beleggingsparcours. Een investering in vastgoed is een aantrekkelijk alternatief voor een staatsbon, uw spaarboekje en andere financiële producten. Ik leg u graag uit waarom. 

Uw alternatieven op een rijtje

Vorig jaar kon de staatsbon met een nettorendement van 2.81% heel wat spaarders en beleggers overtuigen. De reden? De historisch lage rentes op spaarboekjes bij grootbanken. Maar wat kunt u als belegger doen met het kapitaal dat in september vrijkomt? U kunt natuurlijk opnieuw intekenen op de nieuwe staatsbon met een nettorendement van 2.24%. Maar wat zijn de andere alternatieven? Ik som ze even voor u op:

  • uw spaarboekje;
  • de aandelenmarkt;
  • beleggingsverzekeringen en -fondsen;
  • de vastgoedmarkt.

Rendementskillers: inflatie, kosten en onzekerheid

Er zijn verschillende factoren die knabbelen aan het rendement van uw beleggingen en investeringen. Inflatie is daar misschien wel de belangrijkste van. Vooral wanneer u uw kapitaal parkeert op een spaarrekening, vreet de inflatie uw rendement weg. Met een gemiddelde spaarrente van 2.45% en een inflatie van 3.64% is er van een investering geen sprake.

Op de aandelenmarkt zijn de rendementen doorgaans hoger en voelt u de inflatie dus minder. Daartegenover staat dan weer een hogere volatiliteit en dus onzekerheid. Bovendien vraagt beleggen op de beurs ook kennis en tijd en mag u niet vergeten dat beurstaksen, transactie- en bewaarkosten en roerende voorheffing ook uw rendement verminderen.

En wat met beleggingsfondsen en -verzekeringen? Die geven vaak meer stabiliteit en zekerheid met een kapitaalsgarantie en een vast rendement maar leveren een lagere opbrengst, en worden dus erg beïnvloed door inflatie. Daarnaast brengen ze ook kosten met zich mee zoals premietaksen en instapkosten. 

De vastgoedmarkt biedt een betrouwbaar en rendabel alternatief

Wilt u uw kapitaal stabiel investeren en beoogt u een hoger rendement dan wat de staatsbon, een spaarrekening of een beleggingsverzekering u kan bieden? Dan is vastgoed de oplossing.

Vooral nieuwbouwvastgoed is het overwegen waard. U profiteert dan niet alleen van de waardetoename van uw vastgoed met gemiddeld 5% per jaar maar u geniet ook van een passief inkomen uit verhuur. Vastgoed is dus een tastbare investering die in waarde kan stijgen en extra inkomsten genereert. Terwijl ons pensioenstelsel steeds meer onder druk komt te staan biedt vastgoed dan ook de nodige zekerheid op lange termijn, zeker wanneer we weten dat de huurmarkt steeds groeit en de huurprijzen blijven stijgen (gemiddeld met 7.8% in 2023). Nog meer voordelen van uw vastgoedinvestering

Nog meer voordelen van uw vastgoedinvestering

Naast een hoger rendement en stabiliteit zijn er nog heel wat andere voordelen verbonden aan uw vastgoedinvestering.

Inflatiebescherming

Meer dan andere investeringen, biedt vastgoed een hoge bescherming tegen inflatie. Uw vastgoed levert doorgaans een hoger rendement dan de inflatie en behoudt dus zijn waarde. Bovendien kunt u uw huurpijzen jaarlijks aanpassen aan de inflatie zodat uw inkomsten meegroeien met de stijgende kosten van levensonderhoud.

Fiscale voordelen

Investeert u in een opbrengsteigendom dat maandelijkse huurinkomsten genereert, dan wordt u enkel via de jaarlijkse onroerende voorheffing belast. Uw huurinkomsten worden niet belast en ook de meerwaarde van een verkoop is vrij van belastingen als u uw vastgoed niet vroeger dan vijf jaar na aankoop opnieuw verkoopt.

Naast pensioen- ook successieplanning

Investeren in vastgoed biedt een bron van inkomsten op lange termijn en kan dus ook een waardvolle toevoeging zijn aan uw successieplanning.

Diversificatie

Diversificatie is key voor een gezonde beleggingsstrategie. Een investering in vastgoed kan u helpen om risico’s te minimaliseren en rendementen te optimaliseren.

Controle

In tegenstelling tot staatsbonnen en andere financiële producten hebt u met vastgoed meer controle om zelf beslissingen te nemen over beheer en verbeteringen.

Zorgeloos investeren in vastgoed

Hoewel vastgoed een bijzonder interessante investering blijft, zijn er voor velen nog heel wat drempels. Zo is er een aanzienlijke initiële investering nodig en komt er ook vaak heel wat bij kijken. Voor veel particuliere investeerders is dit een struikelblok. Maar met de juiste professionele begeleiding van een erkend vastgoedmakelaar hoeft dat niet zo te zijn.

De vastgoedmarkt is divers en er zijn veel mogelijkheden voor heel wat budgetten. Doe beroep op een expert en u zal zien dat een zorgeloze investering in vastgoed ook mogelijk is voor u. 

Hebt u vastgoedvragen? Wilt u uw eerste stappen zetten als vastgoedinvesteerder of wilt u een versnelling hoger schakelen met uw investeringen? Aarzel dan niet en neem meteen contact op. Ik help u graag persoonlijk verder.