Nieuw appartement? Dit moet u weten!

Bent u klaar voor de aankoop van een nieuw appartement? Of bent u recent trotse eigenaar geworden? In beide gevallen is het belangrijk dat u weet wat er allemaal bij komt kijken. In deze nieuwe blog vertel ik u alles over mede-eigendom, de rol van de syndicus en de regels die u moet kennen om verrassingen te voorkomen. Kom alles te weten over mede-eigendom en leer hoe u effectief kunt omgaan met de verantwoordelijkheden en voordelen van uw nieuwe thuis!


Wat is mede-eigendom?

Mede-eigendom betekent dat u samen met andere eigenaars verantwoordelijk bent voor de gemeenschappelijke delen van een gebouw. Dit kan bestaan uit de inkomhal, de lift en zelfs de grond waarop het gebouw staat. Deze gemeenschappelijke eigendommen worden beheerd volgens de regels van de basisakte en het reglement van mede-eigendom. Vaak stellen mede-eigenaars een syndicus aan om het dagelijkse beheer te regelen, inclusief onderhoud en de financiële administratie.


Rechten, plichten en statuten

Als u een nieuw appartement koopt, wordt u ook mede-eigenaar binnen een grotere groep van mede-eigenaars. Dit brengt verantwoordelijkheden en regels met zich mee. Deze vindt u terug in twee documenten: de basisakte en het reglement van mede-eigendom. Samen vormen ze de statuten, het belangrijkste instrument om het gebouw te besturen en te beheren. Als kandidaat-koper kunt u steeds een kopie van deze documenten opvragen bij de notaris of uw vastgoedmakelaar.


De basisakte

De basisakte beschrijft precies hoe het gebouw eruitziet (kadastrale gegevens, aantal verdiepingen…), hoe alles verdeeld is onder de verschillende mede-eigenaars en hoeveel aandelen iedere mede-eigenaar heeft in de gemeenschappelijke delen binnen het gebouw. Dit aandeel wordt berekend op basis van de grootte van uw appartement, de bestemming en de ligging ervan.


Het reglement van mede-eigendom

Het reglement van mede-eigendom vermeldt de rechten en plichten van iedere mede-eigenaar met betrekking tot de privatieve en gemeenschappelijke delen. Ook de verdeelsleutel van de kosten en lasten, zoals onderhoud en verzekeringen, en de motivering hierachter zijn erin opgenomen, net als de bedingen en sancties die gelden indien de lasten niet (tijdig) betaald worden. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om deze regels goed te begrijpen voordat u een appartement koopt, zo voorkomt u onaangename verrassingen.


Een reglement van inwendige orde

Een belangrijke uitdaging bij mede-eigendom is het beheren van de kosten en het naleven van de regels door alle eigenaars. Samenwerking en goede communicatie zijn cruciaal om conflicten te vermijden. Daarom zal de notaris verwijzen naar het reglement van inwendige orde in de statuten van het gebouw en hoe deze geregeld worden. In de praktijk wordt dit reglement vaak in de algemene vergadering gestemd.
In een reglement van inwendige orde komt het volgende aan bod:


  • De regels rond de wijze van bijeenroeping, de werkwijze en de bevoegdheden van de algemene vergadering;
  • De wijze van benoeming van een syndicus, de omvang van diens bevoegdheden, de duur van het mandaat en de regels voor de hernieuwing ervan, de regels voor de eventuele opzegging van diens contract, alsook de verplichtingen die voortvloeien uit het einde van zijn opdracht; 
  • De jaarlijkse periode van vijftien dagen waarin de gewone algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars plaatsvindt;
  • De bevoegdheden en verplichtingen van de commissaris van rekeningen; 
  • Leef- en woonregels die aangeven wat wel en niet toegestaan is in privatieve en gemeenschappelijke delen.


De syndicus niet vergeten

Tenslotte moet u ook een syndicus aanstellen. Die behartigt de gemeenschappelijke belangen en staat in voor een vlotte, transparante communicatie met alle eigenaars. Tot het takenpakket van de syndicus behoort:

Het administratief beheer van de mede-eigendom: het organiseren van algemene vergaderingen en verrichten van formaliteiten op het niveau van de KBO;

  • Het financieel beheer: boekhouding, het openen van bankrekeningen van de mede-eigendom, opvolgen van kosten en innen van rekeningen;
  • Het technisch beheer: het onderhoud van de lokalen, de opstelling en toepassing van interne voorschriften en het sluiten van contracten met dienstverleners; 

Wist u trouwens dat u kan kiezen tussen een professionele of vrijwillige syndicus?


De vrijwillige syndicus

De vrijwillige syndicus kan een natuurlijke persoon of rechtspersoon zijn. Deze persoon, die ook een van de mede-eigenaars moet zijn, moet daarnaast ook aan enkele andere voorwaarden voldoen:

  • Hij/zij moet met volstrekte meerderheid verkozen worden door de Algemene Vergadering van mede-eigenaars;
  • Hij/zij mag de taak niet als beroep uitvoeren;
  • Hij/zij moet een mandaat hebben van één tot maximaal drie jaar, dat kan worden verlengd.


De syndicus kan altijd ontslag nemen, als dit bekrachtigd wordt door een stemming in een Algemene Vergadering. Aan de keuze voor een vrijwillige syndicus zijn verschillende voordelen verbonden. Het is in de eerste plaats voordeliger. U kunt ervan uitgaan dat de mede-eigenaar die zijn eigendom beheert er alles aan doet om de beheerskosten te beperken. Bovendien is hij of zij er ook zelf bij gebaat om snel, doeltreffend en correct te handelen.


De professionele syndicus

Kiest u voor een professionele syndicus, die erkend moet zijn door het Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars en syndici, dan kunt u rekenen op ervaring, vakkennis, de juiste omkadering, neutraliteit en zekerheid.

Welke keuze u en uw mede-eigenaars ook maken, u doet er goed aan om dit doordacht te doen. Een goede syndicus kan u het (samen)leven heel wat makkelijker maken.


Hebt u vragen over mede-eigendom en alles wat daarbij komt kijken? Staat u op het punt om een appartement te kopen of kocht u er net één en wilt u meer informatie over dit thema? Laat het mij weten, ik help u graag verder.