Vastgoed in tijden van inflatie: wonen, kopen en investeren
U hoorde het waarschijnlijk al in het nieuws: de vastgoedmarkt koelt af. De afgelopen weken werden voor het eerst sinds lang minder woningen en appartementen verkocht dan de maanden voordien. Bovendien lijkt ook de stijging van de vastgoedprijzen te vertragen. Blijft vastgoed ook in deze context een veilige belegging? Of neemt de aantrekkingskracht ervan af? In deze blog leest u waarom investeren in vastgoed ook in tijden van inflatie interessant blijft.
De afkoeling op de vastgoedmarkt in cijfers
De Notarisbarometer, die zich baseert op compromissen, laat zien dat de huizenprijzen tijdens de eerste 6 maanden van 2022 met 6,3% stegen tegenover het jaargemiddelde van 2021. Tegelijk daalt de activiteit op de vastgoedmarkt zichtbaar. In de eerste maand van dit jaar lag die nog bijna 9% hoger dan het jaar voordien. In juni daalde het aantal transacties met bijna 22%. Ook het aantal zoekopdrachten op de grootste vastgoedsites lag van januari tot en met mei 2022 gemiddeld 15% lager dan vorig jaar.
De redenen voor deze afkoeling zijn ondertussen gekend: de oorlog in Oekraïne, de stijgende energiekosten en klimmende materiaalprijzen in de bouwsector zorgen voor onzekerheid. Tel daar nog de stijgende inflatie en hypotheekrentes bij en u komt tot een situatie waarin vooral particuliere kopers meer tijd nemen om over hun aankoop te beslissen.
Bovendien zorgen de stijgende materiaal- en bouwprijzen ervoor dat sommige ontwikkelaars hun plannen stilleggen. Dit laat zich merken bij de bouwbedrijven die ook een vertraging vaststellen in nieuwbouwprojecten.
Uw vastgoed in tijden van inflatie
Ook beleggers stellen zich de vraag of een vastgoedinvestering nog voldoende rendeert. Het antwoord op die vraag is duidelijk: ook al lijken de omstandigheden minder gunstig dan tijdens de afgelopen jaren van hoogconjunctuur, toch blijft vastgoed ook in tijden van inflatie interessant.
Bovendien blijft de rente, ondanks de stijgingen, nog steeds historisch laag. Vandaag leent u vast aan gemiddeld 2.5% en kan u investeren in vastgoed aan een rendement van 5 tot 6%. Niet de grote winsten dus, maar wel stabiele rendementen in een periode met grote beursverliezen.
Uw vastgoed biedt bescherming bij inflatie
Wat met de vastgoedprijzen?
Ondanks de afkoeling van de markt, voorspellen we geen grote daling van de vastgoedprijzen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste zijn er de stijgende bouwkosten, die vanzelfsprekend worden doorgerekend. Daarnaast daalt ook het aanbod van nieuwbouwwoningen waardoor een prijsdaling in dat segment ook onwaarschijnlijk is.
Wel verwachten specialisten dat er een correctie zal optreden voor verouderd vastgoed en een spreidstand met nieuwe of recente woningen. Die laatsten zullen blijven stijgen, zij het trager dan de afgelopen jaren. De prijzen van verouderd vastgoed zullen dalen, gelet op de renovatieverplichting vanaf 1 januari 2023 voor woningen met een EPC-label lager dan D.
Investeren in vastgoed tijdens inflatie: de populariteit van nieuwbouw
Aangezien de prijzen van nieuw vastgoed ook in tijden van inflatie zullen stijgen, zien we een duidelijke trend bij investeerders richting nieuwbouw. Die tendens wordt ook aangestuurd door een grote vraag naar duurzaam en energiezuinig vastgoed.
Kopers willen meer betalen voor goed geïsoleerde nieuwbouw met zonnepanelen en een warmtepomp omdat ze dan zeker zijn dat ze in de toekomst, met de strengere normeringen, geen extra investeringen moeten doen. Ook de stijgende energieprijzen hebben een impact op de populariteit van nieuwbouw. Vooral woningen op een kleine grondoppervlakte en appartementen blijven het goed doen.
Hebt u vastgoedvragen? Bent u op zoek naar een investering en zoekt u daar een betrouwbare partner voor. Laat het ons weten via de link in onderstaande blauwe balk of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.