Door het coronavirus en de lockdown lag de vastgoedsector wekenlang stil. Ondertussen kunnen kandidaten opnieuw op zoek naar een nieuwe woning. Maar welke invloed heeft corona gehad op de vastgoedmarkt? Hoe zit het met de prijzen? Blijft vastgoed ook na de crisis een verstandige investering? En welk type vastgoed doet het goed? Heeft corona een invloed op wat we zoeken in een woning? En als er een impact is, hoe lang zal die dan duren? In dit artikel zet ik de belangrijkste vaststelling van de afgelopen maanden voor u op een rij.
Digitalisering in de vastgoedsector
Zoals in vele andere sectoren zorgde de coronacrisis en de daaraan verbonden maatregelen voor een versnelling in de ontwikkeling van digitale services in de vastgoedsector.
Waar vroeger vrijwel alles op kantoor werd geregeld, heeft de sector de afgelopen maanden enorme stappen vooruit gezet in de digitalisering van vastgoeddiensten. Dit gaat van online vergaderingen, onderhandelingen en biedingen tot de ondertekening van overeenkomsten en de bespreking van plannen. Ook virtuele rondleidingen winnen aan populariteit. Nochtans geven kandidaten aan dat deze de fysieke plaatsbezoeken niet kunnen vervangen. Je koopt immers geen woning zonder deze eerst met eigen ogen gezien te hebben.
Samengevat kunnen we stellen dat processen van digitalisering in sneltreinvaart hun weg hebben gevonden naar de vastgoedsector en dat dit zeker een positieve evolutie is. Het zal echter nodig zijn om deze processen in de toekomst te balanceren met de vertrouwde manier van werken.
Koopstress op de vastgoedmarkt
Terwijl de sector noodgedwongen de deuren moest sluiten voor potentiële kopers en huurders bleven de aanvragen aan een hoog tempo binnenlopen. Het resultaat was een bijna eindeloze wachtlijst die vastgoedkantoren vandaag nog steeds aan het wegwerken zijn.
Gedurende de periode van sluiting hebben kandidaten tijd gehad om zichzelf beter te informeren. Toen vastgoedkantoren opnieuw de deuren openden, werden er dan ook snel veel kopen gerealiseerd.
Mensen hebben maandenlang geduld uitgeoefend én zijn daardoor ook in een situatie terechtgekomen waar er meer onderlinge concurrentie is. Het lijkt alsof er een soort van schaarste is. Daardoor gaan mensen wel sneller bieden en sneller beslissen. De verwachting is echter wel dat de druk op de vastgoedmarkt na verloop van tijd wel weer zal gaan liggen.
Dat de rente op woonleningen tijdens de coronacrisis nog verder gedaald is tot 1,35% is natuurlijk een extra motivatie voor mensen die hun aankoop door de lockdown hebben moeten uitstellen.
Woningen met tuin en appartementen met (ruim) terras winnen aan populariteit
Geheel in lijn met de verwachtingen zijn instapklare woningen met een tuin of appartementen met een terras vandaag bijzonder in trek bij kandidaten. De lockdown heeft ons met z’n allen doen voelen hoe belangrijk het is om een plek te hebben waar je buiten tot rust kan komen. Toch blijft de aankoop van een huis voor vele jongen gezinnen financieel een grote sprong.
We geven met z’n allen ook meer uit aan die buitenruimte ondanks het feit dat deze steeds kleiner wordt. Een enquête in opdracht van winkelfederatie Comeos toont dat een tuin of een terras een luxe is en dat we er in kunnen ontspannen en van genieten. Daarom spenderen we meer dan vroeger aan tuinsets, loungesets en alles wat het leven buiten aangenamer maakt. Ook het toenemend belang van natuur, ecologie en gezondheid hebben hier een grote invloed op.
En wat met de prijzen?
Intussen stellen we vast dat de prijzen in geen geval dalende zijn. Door de ongewone drukte op de vastgoedmarkt bieden kandidaten sneller de vraagprijs of zelfs meer. Voor bepaalde segmenten of bepaalde types van woning is het mogelijk dat de prijzen wat zullen stijgen.
Op lange termijn kunnen we hier echter weinig met zekerheid over zeggen. Daarvoor is de periode van de lockdown te kort geweest en zijn er een heleboel andere factoren die van invloed zijn. Denk hierbij onder andere aan de gevolgen van de crisis op de arbeidsmarkt.
Investeren na corona
Wat wel zeker is, is dat de coronacrisis een impact heeft gehad op de financiële situatie van vele gezinnen. Hierdoor zullen sommigen de aankoop van een woning uitstellen en langer op de huurmarkt blijven. Dit is natuurlijk interessant voor investeerders.
Die investeerders blijven de weg naar investeringsvastgoed zeker vinden. In crisistijden bieden investeringseigendommen steeds een stabiel alternatief voor de volatiele beurs. Vastgoed blijft een veilige haven, een verzekerd pensioen en een goede investering. Ook hier heeft de lage interestvoet een gunstige invloed.
Appartementen en huizen blijven gewilde en goede investeringen. Appartementen doen het hier al langer uitstekend bij kleinere beleggers. Er is een grote vraag, een groot en betaalbaar aanbod en een aantrekkelijk rendement. Ook studentenkamers blijven het goed doen.
Voor de coronacrisis wonnen verschillende vormen van coliving aan populariteit bij de jongere generaties. Of de pandemie invloed heeft op de aantrekkingskracht van deze woonvorm is koffiedik kijken. Ook met betrekking tot het investeringspotentieel van deze projecten zijn de meningen verdeeld.
Retail, kantoren en garages gelden vandaag als risicovolle en weinig rendabele investeringen. Voor commercieel vastgoed, dat al sterk te verduren kreeg door de ontwikkeling van e-commerce, is de huidige crisis een extra moeilijkheid. Voor garages geldt dat veranderende mobiliteitsbehoeften het potentieel van de investering bijzonder hard beperken.
Ook assistentiewoningen blijken niet langer een betrouwbare investering te zijn. Nog niet zo lang geleden werd gezegd dat de vergrijzing voor een quasi zekere bron van inkomsten zou zorgen voor investeerders in dit type vastgoed. De realiteit leert ons echter dat men heel moeilijk huurders vindt omdat, er betere thuiszorg wordt georganiseerd en ouderen liefst zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven. Dit resulteert in een overaanbod en een maximaal geschatte leegstand van 30%. Ondertussen trachten eigenaars om dit type woonvorm te kunnen omvormen naar een residentiële bestemming.
Onroerende voorheffing en registratierechten
Onder andere door toedoen van coronacrisis veranderde er ook heel wat inzake de onroerende voorheffing en registratierechten.
Met betrekking tot de onroerende voorheffing besliste de overheid om een uitstel van betaling door te voeren voor alle bedrijven die rechtspersonen zijn. Voor particulieren en eenmanszaken blijft alles ongewijzigd.
De aanslagbiljetten zullen later verstuurd worden. Op korte termijn zorgt dit voor een betere cash flow in vele bedrijven, alsook voor diegene die deze kost contractueel krijgen doorgerekend
Ook inzake de registratierechten voerde de overheid een wijziging door, zij het niet meteen gelinkt aan de coronacrisis. Hier verlengde men de verhuistermijn die gekoppeld is aan het voordeeltarief van 6% registratiebelasting te verlengen van 2 naar 3 jaar. In de praktijk bleek 2 jaar vaak te kort. Bovendien werd deze versoepeling retroactief doorgevoerd voor iedereen die sinds juni 2018 een gezinswoning kocht.
Hebt u vastgoedvragen? Of wil u meer informatie omtrent één van bovenstaande onderwerpen? Neem dan contact met me op via de link in de blauwe balk onderaan.